Για πολλούς αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα στον χώρο της χειροσφαίρισης. Για άλλους, όμως, πιο γνώστες, προφανώς, του εν λόγω αθλήματος, είναι ο εκφραστής της αναγέννησης του χάντμπολ στην πόλη της Δράμας, με μεγαλύτερο χάρισμα την πλήρη και σωστή ενασχόληση του με τις ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες παικτών-τριών. Άλλωστε, είναι αήθεια, πως στο πρόσωπο του καθρεπτίζονται οι έννοιες της εμπειρίας, της εργασίας, της ποιότητας και της αναβάθμισης του αθλητισμού σ΄ όλα τα επίπεδα. Ο Θοδωρής Τογανίδης, πάντως, παραμένει μετριοπαθής στις δηλώσεις και μέσω του www.planetface.gr αναλύει τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων του και φυσικά αναφέρει τα μυστικά των επιτυχιών τους.

Η Δράμα 86’ έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό την τελευταία δεκαετία. Περιμένατε τέτοια εξέλιξη όταν αναλάβατε τα ηνία του συλλόγου από τη δική σας ιδιότητα;

« Ίδρυσα τον σύλλογο και εργαζόμουν ως προπονητής σ’ αυτόν μέχρι πριν 5 χρόνια. Εγώ και οι συνεργάτες μου δουλέψαμε πολύ στον αναπτυξιακό τομέα και στην εξέλιξη των παιδιών με ορθολογιστικό τρόπο εργασίας. Όλη αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα την συμμετοχή της Ανδρικής ομάδας του Bianco Monte Δράμα 1986 στον Γ’ γύρο του European Cup, όπως και στην συνεχή καλυτέρευση του επιπέδου των τμημάτων ανάπτυξης μας.

Είναι, βέβαια, αλήθεια, πως, όλα αυτά τα χρόνια, δε μας έχει πνίξει κάποιος μεγάλος στόχος, ωστόσο με «όπλο» την σκληρή και ποιοτική μας δουλειά και τον σωστό σχεδιασμό των ομάδων μας, έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε το ταλέντο αρκετών παικτών οι οποίοι προέρχονται από τις Ακαδημίες μας και επανδρώνουν το ανδρικό μας συγκρότημα». Το ότι 3 αθλητές μας αγωνίστηκαν στην Budesliga αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Καλλιεργήσατε τον σπορ του χάντμπολ σε παρθένο έδαφος.

Πόσο δύσκολη ήταν, τότε, η αποστολή σας;

«Το έτος 1979, όταν εγώ ασχολήθηκα για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο άθλημα, η πόλη της Δράμας είχε χάντμπολ με αρκετούς αθλητές και πολλές ομάδες. Το σπορ του χάντμπολ το καλλιέργησε στον τόπο μας ο Α.Ο. Δράμας, ο οποίος συμμετείχε δύο σεζόν στην Α1 Εθνική κατηγορία, οι Σιταγροί, η Δόξα Δράμας και μερικές, ακόμα, ομάδες της πόλης μας, καλλιεργούσαν, τότε, το χάντμπολ, το οποίο, όμως, εγώ έβλεπα πως ακολουθούσε μια φθίνουσα πορεία στον αναπτυξιακό τομέα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός και με κίνητρο την αγάπη μου για το άθλημα, αποφάσισα να συμπράξω στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του αθλήματος, έχοντας ως αφετηρία την αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας το έτος 2003 ίδρυσα τον Δράμα 1986. Τότε, συγκέντρωσα περίπου, 30 νεαρά παιδιά, ωστόσο με μια σειρά κινήσεων και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ανάπτυξης, έχουμε φτάσει, πλέον, σε πολύ υψηλό επίπεδο στον αναπτυξιακό τομέα.

Έχουμε ήδη 6 προπονητές. Παράλληλα, λοιπόν, με την συμπλήρωση 20 ετών από τότε μέχρι σήμερα (2003-2023), η Δράμα 1986 έχει διακριθεί σε αρκετά…μέτωπα. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος μας λαμβάνει, διαχρονικά, μια σειρά από μετάλλια στις διοργανώσεις, Εφήβων Νέων, Παίδων, Παμπαίδων και άλλων αναπτυξιακών ομάδων, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Β’ το έτος 2006 στις εγκαταστάσεις του Ατέρμονα Κιλκίς.

Μια διάκριση, λοιπόν, η οποία προέκυψε σε συνέχεια των επιτυχιών του σωματείου μας, το οποίο αύξανε, διαχρονικά, τον αριθμό των αθλητών του κατά 20 άτομα, ανά έτος, μέχρι να αγγίξει το επίπεδο της πλήρους ανάπτυξης στον χώρο της Χειροσφαίρισης. Γίναμε μια κάθετη μονάδα ανάπτυξης από 4 μέχρι 18 χρόνων. Επιπλέον, η Δράμα 1986 δεν σταμάτησε στην εκπλήρωση των συγκεκριμένων στόχων, αλλά δημιούργησε στη διάρκεια του χρόνου ομάδες θηλυκού γένους και φυσικά γυναικείο τμήμα, το οποίο μετείχε μέχρι και στη διαδικασία των αγώνων «μπαράζ» με έπαθλο την παρουσία του στην Α1 Εθνική Κατηγορία».

 Έχετε δώσει βάση στα αναπτυξιακά τμήματα και έχετε γνωρίσει ανάλογα αποτελέσματα. Παρ΄ όλα αυτά, το γυναικείο τμήμα απέχει από τον χώρο του χάντμπολ.

«Η Δράμα 1986 διαθέτει τρία τμήματα κοριτσιών και σκεφτόμαστε, σοβαρά, την επιστροφή του γυναικείου στην Α2, ύστερα από μερικά έτη αγωνιστικής αδράνειας. Ο λόγος που σταματήσαμε ήταν ότι στην Α2 δημιουργήθηκε ένας όμιλος με ομάδες, οι οποίες εδρεύουν από την πόλη της Αλεξανδρούπολης μέχρι την Κέρκυρα. Ο συγκεκριμένος αθλητικός χάρτης δε μας έχει επιτρέψει να δίνουμε το παρών στο Πρωτάθλημα Γυναικών, καθώς για την παρουσία μας στη διοργάνωση απαιτείται η ύπαρξη υψηλού «μπάτζετ», λόγω των μακρινών μετακινήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα έχει αναπτυχθεί, σωστά, στον χώρο της ανάπτυξης και έχει αναδείξει το ταλέντο αρκετών παικτριών, δύο εκ’ των οποίων έχουν διαβεί την…πύλη της Εθνικής Νεανίδων. Ταυτόχρονα, ο σύλλογος μας έχει διοργανώσει αγώνες «Μπιτς Χάντμπολ» στις παραλίες του Νομού Καβάλας, προσφέροντας την ευκαιρία στη νέα γενιά αθλητών-τριών να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο αντίστοιχο σπορ».

Ποιο το μυστικό της επιτυχίας για την α’ ομάδα, η οποία μετέχει, διαχρονικά, στην «Handball Premier »;

Ο σύλλογος μας αγκαλιάστηκε, εξαρχής, απ’ όλη την πόλη, από παλιούς χαντμπολίστες μας οι οποίοι μας βοήθησαν να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πόλη, καθώς είμαστε η μοναδική ομάδα του Νομού, η οποία συμμετείχε, προ ετών, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μακάρι να διατηρηθεί με πρωταγωνιστικό ρόλο η Δράμα 1986 στη διοργάνωση της «Handball League», η οποία είναι, πλέον, αρκετά ανταγωνιστική διοργάνωση, όπως και να συνεχίσουν να διαπρέπουν τα αναπτυξιακά μας τμήματα στις αντίστοιχες διοργανώσεις.

Συνάμα, σκοπός μας είναι το διαρκές χτίσιμο των διεθνών σχέσεων, με τρανό παράδειγμα την άριστη συνεργασία την οποία διατηρούμε με τη ρουμανική ομάδα της Κραϊόβα η οποία έχει πάρει και πρωτάθλημα Ευρώπης. Συγκεκριμένα, κάθε έτος, τρία τμήματα μας ταξιδεύουν στη Ρουμανία για φιλικές συναντήσεις. Επίσης, στην πόλη της Δράμας έρχονται τα στελέχη της ρουμανικής ομάδας με τους γονείς τους, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα μέλη της βουλγαρικής ομάδας, Πιρίν.

Με τους ανθρώπους του συγκεκριμένου σωματείου έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο αναφέρει πως καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια σειρά από φιλικές συναντήσεις, όπως και να παρουσιαστούμε στο διεθνές τουρνουά που διοργανώνουν σε συνεργασία με πέντε χώρες».

Πόσο εύκολο είναι να επενδύσει, κάποιος, στο άθλημα του χάντμπολ την σημερινή εποχή;

«Αυτό το οποίο κάνει δύσκολη την επένδυση στο συγκεκριμένο άθλημα είναι πως τα Μ.Μ.Ε δε δίνουν τον χρόνο που χρειάζεται για την προβολή του αθλήματος. Δυστυχώς, σ’ ένα άθλημα, στο οποίο η Εθνική μας ομάδα συμμετέχει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο χρόνος ο οποίος θα πρέπει να αποδίδεται στο δημοφιλές αυτό σπορ θα έπρεπε να ήταν περισσότερος. Σκεφτείτε, άλλωστε, πως η Ελλάδα εκπροσωπείται με 6 αθλητές της στο γερμανικό Πρωτάθλημα χειροσφαίρισης, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου ενώ παλαιότερα αγωνιζόταν εκεί περίπου 20 αθλητές».

 Έχετε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας;

«Η τοπική κοινωνία παρέχει τεράστια υποστήριξη στο έργο μας, γεγονός το οποίο φανερώνεται από την προβολή δύο μεγάλων εταιρειών ως χορηγοί στη Δράμα 86’ (Bianco Monte και Χιλώτη). Επιπλέον, ο Νόμος Αυγενάκη, έχει ευεργετήσει το σωματείο μας, όπως και όλους τους ερασιτεχνικούς συλλόγους, αν και χρίζει ορισμένων μικρών βελτιώσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι βασικοί του άξονες είναι σωστοί και οι άνθρωποι των σωματείων μας αισθάνονται μια σχετική ασφάλεια».

Ποια η σχέση της Δράμας 86’ με τους γονείς των αθλητών-τριών;

«Οι σχέσεις του συλλόγου μας με τους γονείς των αθλητών-τριων είναι καθορισμένες από ένα έντυπο συνεργασίας. Τα πάντα στοχεύουν στο παιδί. Στο περιεχόμενο αυτού αναφέρονται οι κατευθύνσεις του παιδιού και όλες μας οι κινήσεις με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου του σ’ όλους τους τομείς».

Ποιες είναι οι συνθήκες εκγύμνασης των αθλητών-τριών της ομάδας; Ευμενείς ή δυσμενείς;

«Είναι αλήθεια, πως στις αθλητικές εγκαταστάσεις του «Κραχτίδη» η Δράμα 86’ έχει την πρωτοκαθεδρία λόγω κατηγορίας, ενώ ορισμένα τμήματα μας γυμνάζονται στον χώρο ο οποίο είναι κλεισμένος το λεγόμενο «μπαλόνι». Δυσκολευόμαστε με τις ώρες στα ηλικιακά τμήματα. Ο σύλλογος μας αριθμεί, περίπου, 130 αθλητές-τριες σ’ όλα τα τμήματα του, ωστόσο το μεγαλύτερο μας πλεονέκτημα είναι η συνεχής άντληση παικτών-τριών από τα αναπτυξιακά μας τμήματα με σκοπό την προαγωγή τους στα ψηλότερα κλιμάκια». Ποιο το όραμα του Θοδωρή Τογανίδη για τη Δράμα 1986 στον χώρο της παγκόσμιας χειροσφαίρισης. «Κοιτάξτε, το ψηλότερο σημείο δεν μπορούμε ποτέ να το προσδιορίσουμε. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να προσπαθούμε σε κάθε τομέα είναι να είμαστε καλύτεροι. Οδηγός μας είναι να προοδεύουμε, διαρκώς, στον αθλητικό και κοινωνικό χώρο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΙΣΟΔΟΣ