Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αθλητικές προσωπικότητες, στη διάρκεια της δεκαετίας του 80’, μια χαρισματική ποδοσφαιρική μορφή με ήθος, προσωπικότητα και διαδρομή εξαιρετική. Όχι, μόνο, επειδή Ο ίδιος κατόρθωσε να πρωταγωνιστήσει με την σπουδαία Α.Ε.Κ. Αθηνών, τη διετία 1987-89, αλλά επειδή ο Σωτήρης Μαυροδήμος, κατάφερε να αφήσει την…σφραγίδα του, ανεξίτηλα, χαραγμένη στη μνήμη όλων των εραστών του υγιούς αθλητισμού, κερδίζοντας τον σεβασμό και τις εντυπώσεις από τον κόσμο. Εν έτη 2023, ο παλιός «άσος» της Α.Ε.Κ. Αθηνών διακρίνεται με την προπονητική του παρουσία στον Α.Σ Τιτάν Σερβίων στο Πρωτάθλημα της Α’ Ε.Π.Σ Κοζάνης, επιδιώκοντας να υλοποιήσει τους προσωπικούς του στόχους οι οποίοι συμβαδίζουν με τον ιστορικό σύλλογο. Ποιοι είναι αυτοί; Το www.planetface.gr επικοινώνησε, τη Δευτέρα το πρωί, με τον ίδιο και εκείνος μας άνοιξε την… καρδιά του, μιλώντας για τις δύο ομάδες, οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει, έντονα, την αθλητική του θητεία.

Πόσα χρόνια συνεργάζεστε με τους Τιτάνες Σερβίων;

Στον Α.Σ. Τιτάν Σερβιών έχω εργασθεί, συνολικά, τρεις φορές και έχω αποκτήσει την ανάλογη οικειότητα με τους ανθρώπους του συγκεκριμένου συλλόγου.  Αισθάνομαι ιδιαίτερη περηφάνια για το γεγονός πως οι άνθρωποι του Α.Σ. Τιτάν Σερβιών με εμπιστεύτηκαν όταν η ομάδα συμμετείχε στον… μαραθώνιο της Δ’ Εθνικής κατηγορίας, όπως και πως με στήριξαν στις αποφάσεις μου και στην επιλογή μου. Διατηρώ, λοιπόν, με τα στελέχη του σωματείου μια πολύ καλή σχέση. Ο λόγος που αποχώρησα από τον σύλλογο ήταν η διαφορά φιλοσοφίας, η οποία προέκυψε, κάποια στιγμή, με τους ανθρώπους του συλλόγου, χωρίς, όμως, να χαλάσω τις σχέσεις μου μαζί τους.

Πως σκιαγραφείτε την πορεία της α’ ομάδας την αγωνιστική περίοδο 2022-2023;

Την αγωνιστική περίοδο, 2022-2023, η ανδρική μας ομάδα τερμάτισε στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α’ Ε.Π.Σ. Κοζάνης. Σε γενικές γραμμές, μπορώ να σας πω πως η πορεία της ομάδας μας ήταν αρκετά καλή, αν και θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη. Δυστυχώς, όμως, μια σειρά από πολλά προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισε η ομάδα μας από την αρχή της σεζόν, δε επέτρεψαν σ’ αυτήν να τερματίσει στις πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα, δεν μπορούσα να έχω στη διάθεση μου όλους τους παίκτες καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αφού αρκετοί αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμού και γι’ αυτό τον λόγο αρκεστήκαμε στην παραμονή μας στην κατηγορία. Πέραν αυτού, όμως, το ρόστερ της ομάδας μας άδειασε σε σημαντικό βαθμό το καλοκαίρι του έτους 2022, όταν  αποχώρησαν αρκετοί παίκτες από την ομάδα μας, με συνέπεια να αναπληρώσουμε τα κενά τους με αθλητές από τα αναπτυξιακά τμήματα του Α.Σ. Τιτάν Σερβιών.

Ποιο ήταν το κίνητρο, το οποίο σας ώθησε, προ ημερών, στην απόφαση να επεκτείνετε την συνεργασία σας με την ομάδα;

Καταρχάς, πέρα από το συναίσθημα της εμπιστοσύνης, το οποίο με…δένει με τα στελέχη της ομάδας, έχω μάθει να μιλάω με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Οφείλω να σας αναφέρω πως είχα αποφασίσει να σταματήσω να ασκώ το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου, λόγω της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, εξαιτίας του ότι δεσμεύομαι με πολλές οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις.

Υπάρχει , όμως, ένα…δέσιμο ανάμεσα σ’ εμένα και την ομάδα και πρέπει να το αποτυπώσω αυτό στην πράξη. Μίλησα, λοιπόν, με την οικογένεια μου και βρήκαμε την απαραίτητη λύση, ώστε να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον σύλλογο. Ξέρετε, έχω μάθει στη ζωή μου, όταν λέω κάτι να το κάνω! Το να τάξεις κάτι σε κάποιον είναι εύκολο, το να δώσει, όμως, κάτι σ’ αυτόν είναι δύσκολο. Συνεπώς, δε θα μπορούσα να μείνω αμέτοχος!

Τι σκοπό έχετε, εν όψει της νέας σεζόν; Μπορεί ο σύλλογος να διαγράψει μια πορεία πρωταθλητισμού ή να διεκδικήσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική;

Όχι, δεν έχουμε καταστρώσει σχέδια για να κυνηγήσουμε την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η έδρα του Α.Σ. Τιτάν Σερβιών απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης και όποιες ομάδες βρίσκονται μακριά από το κέντρο μιας πόλης, δυστυχώς, υποφέρουν. Είναι αλήθεια, πως είναι πολύ υψηλό το κόστος για την ενίσχυση της ομάδας με μη γηγενείς παίκτες, γι’ αυτό θέλουμε να προσελκύσουμε πολλά παιδιά από την περιοχή, ώστε να χτίσουμε μια ισχυρή ομάδα, εν όψει των επόμενων ετών. Ευχάριστο, πάντως, είναι το γεγονός πως παρότι έχουν αποχωρήσει από την ομάδα 13-14 παίκτες, ο Α.Σ. Τιτάων Σερβιών βαδίζει σε καλό δρόμο.

Αξίζει, τελικά, η παρουσία μιας ομάδας στη Γ’ Εθνική; Το οικονομικό φορτίο είναι δυσβάσταχτο για να να ακολουθήσει ένας σύλλογος μια τέτοια διαδρομή.

«Όχι, δεν μπορεί μια περιοχή, όπως τα Σέρβια Κοζάνης να έχουν μια ομάδα στη Γ’ Εθνική Η Γ’ Εθνική έχει μόνο έξοδα και τίποτα άλλο. Χρειάζεσαι, λοιπόν, πολλούς παίκτες, χρηματοδότες και κόσμο για να πετύχεις ως σύλλογος στη Γ’ Εθνική . Η Γ’ Εθνική είναι, εντελώς, ερασιτεχνική κατηγορία, οι παράγοντες…ματώνουν και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και στην «Σούπερ λιγκ 2». Πριν από πολλά χρόνια ή την εποχή που έπαιζα εγώ ποδόσφαιρο-τέλη δεκαετίας 90- ήταν διαφορετικά τα δεδομένα στα Πρωταθλήματα της Β’ και της Γ’ Εθνικής. Τότε, εμείς εισπράτταμε μισθούς, οι οποίοι μας επέτρεπαν να ζήσουμε από τον αθλητισμό, ενώ, τώρα, οι παίκτες κερδίζουν μόνο το φαγητό τους, ασκώντας ένα τέτοιο σπορ στις αντίστοιχες κατηγορίες!!!

Σκεφτείτε, πως, την σημερινή εποχή, στους παίκτες αυτών των κατηγοριών δε διατίθεται ούτε ασφάλεια, ούτε τίποτα… Κάποιοι άνθρωποι βέβαια, επιδιώκουν, κατά καιρούς, την συμμετοχή μιας ομάδας στη Γ Εθνική για να εκπληρώσουν τα όνειρα τους, αλλά και αυτό γίνεται για ένα διάστημα,. Ύστερα, οι ίδιες ομάδες γνωρίζουν τη διάλυση , παρά τη μεγάλη τους ιστορία. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θέλει μια οικονομική ένεση από την πολιτεία. Δε γίνεται να δίνονται επιχορηγήσεις στις Π.Α.Ε και όχι στα ερασιτεχνικά σωματεία. Εμείς διαθέτουμε ορισμένους παράγοντες οι οποίοι προσδοκούν, καθημερινά, να οργανώσουν τα σωματεία τους και να τα συντηρήσουν, ώστε να μην σβήσουν από τον αθλητικό χάρτη. Που να βρουν τόσα λεφτά για να στηρίξουν τις ομάδες τους στις Εθνικές κατηγορίες;  Σκεφτείτε, μόνο, πως παλιά, η  Ε.Π.Σ Κοζάνης διέθετε , περίπου, 100 ομάδες και τώρα λιγότερες από τριάντα (30). Συνεπώς, εμείς θέλουμε να έχουμε μια άνετη παραμονή στο Πρωτάθλημα της Α’ Ε.Π.Σ. Κοζάνης και να διαμορφώνουμε, διαρκώς, καλούς χαρακτήρες στον αθλητισμό και στην κοινωνία μας.

Πάμε, τώρα, στον τομέα της ανάπτυξης. Υπάρχει ταλέντο στο σωματείο; Έχουμε παραχωρήσει κάποιον παίκτη σε ομάδα της Σούπερ Λιγκ (1-2). Παίζουν πολλοί παίκτες στις Μικτές Κοζάνης;

Το 2021 υπήρχαν μερικοί παίκτες, οι οποίοι με εξέπληξαν με το ταλέντο τους. Κάποιοι , όμως, δεν αγωνίστηκαν σε ψηλότερες κατηγορίες, καθώς έδωσαν προτεραιότητα στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις. Ταλέντο, όμως, υπάρχει, αρκετό, αλλά πολλοί μένουν σ’ αυτό. Δυστυχώς, τα παιδιά επηρεάζονται από τους γονείς τους, οι οποίοι υπερεκτιμούν την αξία τους. Εμείς, έχουμε μόνο παίκτες, οι οποίες αγωνίζονται σε τοπικά σωματεία γιατί κοιτούν τις σπουδές τους.

Ποια η σχέση σας με την τοπική κοινωνία και τη διοίκηση του συλλόγου;

Η σχέση μας με τη διοίκηση του Α.Σ. Τιτάν Σερβιών είναι τέλεια. Δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Αν υπήρχε έστω ένα ψεγάδι μελανής σχέσης, δε θα ήμουν, τώρα, στον σύλλογο. Εμείς, λύνουμε τα πάντα με διάλογο και συνέπεια. Ομοίως, η σχέση μου με τους γονείς των παικτών και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας είναι άριστη, αφού έχω μάθει να δουλεύω με ανθρώπους, οι οποίοι με αποδέχονται Γενικότερα, ο Α.Σ. Τιτάν Σερβιών είναι ένας από τους καλύτερους συλλόγους με τους οποίους έχω, διαχρονικά, συνεργαστεί.

Ποιο το όραμα σας στον σύλλογο ή, γενικώς, στον χώρο του αθλητισμού;

Ένας από τους μεγαλόπνοους στόχους μου είναι η προαγωγή ενός αθλητή σε μεγάλη ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1. Στην προσπάθεια μου αυτή λειτουργεί, ευεργετικά, η παρουσία της Κοζάνης στο Πρωτάθλημα της «Σούπερ Λιγκ 2» και μακάρι να συμβεί το ίδιο και με τον Εορδαϊκό. Θέλουμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε το οικογενειακό κλίμα στην ομάδα και να αναπτύξουμε, σωστά, τον σύλλογο μας στο μέλλον.

Παίξατε πολλά χρόνια στην τέως Α’ Εθνική κατηγορία και έχετε αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες από τη διοργάνωση. Ποια η γνώμη σας για την αγαπημένη σας Α.Ε.Κ. Αθηνών και το επίπεδο της «Σούπερ Λιγκ 1». Μήπως, την ευνόησε, εν τέλει, η παρουσία της στη Γ Εθνική;

Για την πτώση της ομάδας στη Γ’ Εθνική έπαιξαν ρόλο πολλά πράγματα. Η Α.Ε.Κ έφτασε να έχει χρέη, αλλά ευτύχησε να έχει στην αθλητική της οικογένεια έναν ηγέτη, τον κύριο Δημήτρη Μελισανίδη, ο οποίος έβαλε ψηλά τα τείχη της Αγίας Σοφίας, τα οποία δε θα έπεφταν με τίποτα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έταξε, στο παρελθόν, μια νοικοκυρεμένη ομάδα και την κατασκευή ενός γηπέδου. Εμείς, τότε, δεν υπολογίζαμε, βέβαια, στο «νταμπλ» και στην κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων, αλλά η πολύ καλή ομάδα της ΑΕΚ και η πτώση του Παναθηναϊκού μας βοήθησαν να κερδίσουμε τα τρόπαια. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα τώρα. Γενικώς, θεωρώ, πως χωρίς τον Μελισανίδη η Α.Ε.Κ. δε θα υπήρχε στην Σούπερ Λιγκ 1. Μακάρι, πάντως, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Α.Ε.Κ και να κατασκευάσουν καινούργια γήπεδα.

Ποια η σύγκριση της τότε ΑΕΚ με την τωρινή΄;

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Οι συνθήκες εκγύμνασης των ποδοσφαιριστών είναι, εντελώς, διαφορετικές. Εκείνη η ομάδα της Α.Ε.Κ, όπως και η σημερινή είναι οικογένειες, γι’ αυτό πήγαν μπροστά. Βέβαια, εγώ πιστεύω ότι η ομάδα του 2023 είναι καλύτερη από την ομάδα του έτους 2017. Φυσικά, η καλύτερη ΑΕΚ που θυμάμαι ήταν η ΑΕΚ του έτους 1978. Η Α.Ε.Κ  του 2023 έχει παίκτες καλύτερους απ’ αυτούς του 2017 και δικό της γήπεδο. Δύο, δηλαδή, σημαντικά πλεονεκτήματα για το συγκεκριμένο σωματείο στην προσπάθεια του να αναβαθμιστεί στον αθλητικό χάρτη.

Πόσο δύσκολο είναι για την Α.Ε.Κ. να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς ΛΙγκ

Αν η Α.Ε.Κ ξεπεράσει, ανώδυνα, το πρώτο της εμπόδιο, μη έχοντας τραυματισμούς, θα προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα μας είναι πολύ καλή και στο νου μας έχει μείνει η εντύπωση πως δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από τότε που τελείωσε το Πρωτάθλημα. Επιπλέον, είναι σημαντικό, πως ο προπονητής του συλλόγου μας, κύριος Ματίας Αλμέιδα ασχολήθηκε με την Α.Ε.Κ , περίπου, δύο μήνες πριν έρθει στην Ελλάδα Αυτό σημαίνει πως είχε άποψη για τους παίκτες της, για το τι σημαίνει Α.Ε.Κ και ήρθε έτοιμος να καθοδηγήσει την α’ ομάδα. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο ως ποδοσφαιριστής και ότι άσχημο γνώρισε ως παίκτης, δε θέλει να το αντιμετωπίσει ως προπονητής. Σκεφτείτε πως μερικοί παίκτες οι οποίοι βρίσκονταν σε μέτρια κατάσταση (π.χ Τσούμπερ, Ρότα, Χατζισαφί, Μάνταλος) έχουν βρει τον καλό εαυτό τους. Ο Αλμέιδα έχει ασχοληθεί, ξεχωριστά, με κάθε παίκτη και με την εμπειρία του ως ποδοσφαιριστής πέτυχε τον σκοπό του. Σκεφτείτε, πως η ομάδα γνώρισε, φέτος, ορισμένους σοβαρούς τραυματισμούς (Γκατσίνοβιυς, Τσούμπερ, Ελίασον, κ.α) και εμφανιζόταν στο γήπεδο, συνεχώς, καλύτερη.

Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική από τις λεγόμενες μεγάλες Π.Α.Ε που τροφοδοτεί τον ελληνικό αθλητισμό με Έλληνες παίκτες. Μήπως πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλοι;

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την καλύτερη Ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Αυτό το γεγονός με χαροποιεί ιδιαίτερα, αλλά να ξέρετε πως και η Α.Ε.Κ θέλει να πράξει κάτι τέτοιο και να οργανωθεί, κατάλληλα, Το ζω αυτό από πρώτο χέρι, γιατί συνεργάζομαι με τους «σκάουτερ» του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι «οργώνουν» όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρώην παίκτης και προπονητής του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία, δούλεψε πολύ καλά στον συγκεκριμένο τομέα , ο νυν κόουτς της α’ ομάδας, Ραζβάν Λουτσέσκου το ίδιο, αλλά δεν έχει γνωρίσει, καλά, αποτελέσματα. Παραδέχομαι, βέβαια, το ότι ο Λουτσέσκου δίνει, συνεχώς, ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες, αν και οι εκάστοτε δηλώσεις του σχετικά με την Α.Ε.Κ με βρίσκουν αντίθετο.

«Σωτήρ(ια)»…ψυχή της Α.Ε.Κ, «Σωτήρας» του Ολυμπιακού Βόλου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΙΣΟΔΟΣ