Η «Ανατολίτικη Βασιλεία» του «El Geko»!

Τα προσφυγικά Ταταύλα, η «αυτοκρατορία» της Α.Ε.Κ, το Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό, ο θρίαμβος με την Εθνική!   

 

 

Η ζωή του μοιάζει με καταπληκτική περιπέτεια, η οποία έχει αφετηρία ένα μέρος προσφυγικό και τερματισμό τον τόπο, όχι, φυσικά, του δικού…εγκλήματος, αλλά του προσωπικού του συναισθήματος! Αλλά όπως, είπαν, στο παρελθόν, ορισμένοι Έλληνες λόγιοι «Το ίδιο λάθος δε γίνεται δύο φορές! Τη δεύτερη φορά δεν είναι λάθος, είναι επιλογή»!  Έστω και αν αυτή δεν συνοδεύεται, μόνο, με κολακευτικά σχόλια, αλλά και με σκληρές λέξεις, οι οποίες, μάλιστα, προβάλουν με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες της αντίστοιχης περιόδου.

Κάπως έτσι διαδραματίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της αθλητικής ζωής του Μηνά Γκέκου, ο οποίος έγραψε, κάποτε, τη δική του ιστορία με την αγαπημένη του Α.Ε.Κ και επέστρεψε σ’ αυτήν, υπηρετώντας την από δύο διαφορετικές θέσεις. Από το «πόστο» του αθλητή, αλλά και από το «πόστο» του προπονητή, ολοκληρώνοντας, πριν 10 έτη, μια φανταστική καριέρα με τον «Δικέφαλο» του Νότου.

Μια λαμπρή θητεία, η οποία είχε «φόντο» τις, αλήστου μνήμης, αθλητικές συναντήσεις στο κλειστό γυμναστήριο, «Γ. Μόσχος», απέναντι στα «τέρατα» της εποχής, Άρη, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, αλλά και κόντρα στα «θηρία» της Ευρώπης, με μεγαλύτερο εξ’ αυτών τη Ζαλγκίρις Κάνουνας του «γίγαντα», Άρβιντας Σαμπόνις. Στιγμές μαγικές, νίκες επικές, πανηγυρισμοί αξέχαστοι με τεράστιους συμπαίκτες, όπως οι Βρέινς, Γαλακτερός, Παταβούκας, Ρίτσαρσον,  έξοχους καθοδηγητές με «κορωνίδα» αυτών τον αείμνηστο, Κρέζιμιρ Τσόσιτς, αλλά και ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι τον αποθέωναν, διαρκώς, ακόμα και όταν τέθηκε δικός τους αντίπαλος.

Περασμένα γεγονότα, μεν, αλλά όχι ξεχασμένα στην συνείδηση των φίλων της καλαθοσφαίρισης και του ίδιου του βετεράνου διεθνή μπασκετμπολίστα, ο οποίος έχει κρατήσει στο χρονοντούλαπο της πολυετούς ιστορίας του μια σειρά από τεράστιες αναμνήσεις. Τις σημαντικότερες εξ’ αυτών τις παρουσιάζει, σήμερα στο κοινό του το www.gipedo.eu , με τη βοήθεια, φυσικά, των υπέροχων ιστοσελίδων, www.wikipedia.gr και www.youtube.com , αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε μια από τις πιο σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες της χώρας μας!  

 

Το «προφίλ» του Μηνά Γκέκου!

 

Ο Μηνάς Γκέκος είναι Έλληνας πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής, γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου 1959, στην ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.

 

Ο Μηνάς Γκέκος έδειξε από μικρός την έφεση του στον αθλητισμό, παίζοντας βόλεϊ, πινγκ πονγκ και κάνοντας στίβο. Τον κέρδισε όμως το μπάσκετ.

Ήταν γιος του Θωμά και της Ελευθερίας Γκέκου, το πατρικό του σπίτι στην Κωνσταντινούπολη ήταν απέναντι από το γυμναστήριο του Α.Ο. Ταταύλα και φοίτησε στο ελληνικό σχολείο της συνοικίας. Στο ΑΟ Ταταύλα ξεκίνησε τον αθλητισμό και την καλαθοσφαίριση σε ηλικία 10 ετών.[1] Το 1974 με την οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Κύπρο λόγω των γεγονότων στην Πόλη.

Σε ηλικία 14 ετών αγωνίστηκε στην τουρκική İstanbul Teknik Üniversitesi (Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης-İTÜ). Το 1975, 16 ετών, αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης στην Τουρκία. Αγωνιζόταν στη θέση του πλέι μέικερ.

 

Οι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας λόγω του Κυπριακού και η παρουσία του αδερφού του Γρηγόρη στην Αθήνα για σπουδές, ήταν αρκετοί ως λόγοι. Ο Γκέκος μετακόμισε στην Αθήνα και υπέγραψε συμβόλαιο στην ΑΕΚ ενώ γρήγορα κλήθηκε στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Το ταλέντο και η επαφή του με το καλάθι, τον καθιέρωσαν γρήγορα στον Δικέφαλο και στην πορεία τον κατέστησαν αρχηγό της ομάδας για περισσότερα από 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το 1975 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ στην οποία αγωνίστηκε έως το 1991 και υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αθλητές της. Το 1981 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας, το 1978, το 1980 και το 1988 ήταν “φιναλίστ” στον ίδιο θεσμό, ενώ τις χρονιές 198219901991 βρέθηκε στα ημιτελικά του θεσμού. Υπήρξε ικανός σκόρερ και βρέθηκε στην τέταρτη θέση στη συγκομιδή πόντων στο ελληνικό πρωτάθλημα τις χρονιές 1983 και 1985, ενώ το 1988 ήταν ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος.

 

 

Το 1991 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό.

Με βάση το νόμο της δωδεκαετίας που υπήρχε τότε, ο Μηνάς θα έμενε ελεύθερος από την ΑΕΚ το 1992. Η διοίκηση Δημητρακόπουλου αποδέχθηκε την προσφορά των 35 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 103 χιλιάδες ευρώ) του Παναθηναϊκού και παραχώρησε τον Γκέκο στους «πράσινους».

Δεν περιγράφεται τι ακολούθησε. Ο δηλωμένος ΑΕΚτζής Μηνάς Γκέκος, δεν ήθελε ποτέ να αφήσει την ομάδα. Και η μοίρα το έφερε, την 2η αγωνιστική να παίξει ως «πράσινος» κόντρα στην ΑΕΚ στο «Μόσχος»… Κατά την είσοδό του με τα «πράσινα», οι οπαδοί της ΑΕΚ τον αποθέωσαν, ο ίδιος πήρε ένα κιτρινόμαυρο κασκόλ κι έκανε το γύρο του γηπέδου. Λίγο αργότερα με 23 πόντους χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 79-77… Την ώρα που έκανε δηλώσεις κάποιοι από τα επίσημα τον αποδοκίμασαν, εκείνος όμως γύρισε και τους είπε: «Στη διοίκηση πείτε τα που με πούλησε».

 

Εγινε ολόκληρη διαδήλωση που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της ΑΕΚ, Τάκη Δημητρακόπουλου

 

Με τον Παναθηναϊκό, ο Μηνάς Γκέκος, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1993 και αγωνίστηκε στον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος την ίδια χρονιά. Το 1994 βρέθηκε με τον Παναθηναϊκό στην τρίτη θέση στην Ευρώπη αγωνιζόμενος στο φαίναλ φορ του Τελ Αβίβ για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι του 1994 επέστρεψε στην ΑΕΚ, για να κλείσει την καριέρα του μετά από ένα χρόνο. Είναι ο 9ος σκόρερ όλων των εποχών της Α’ Εθνικής κατηγορίας με 6.511 πόντους.

 

Ήταν 4ος την περίοδο 1982-83 με 603 πόντους, την περίοδο 1984-85 με 594 και την περίοδο 1986-87 με 441 πόντους. Τη σεζόν 1987-88 ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά, όντας ο 2ος σκόρερ με 491 πόντους.

Στη διάρκεια της διαδρομής του στο ελληνικό μπάσκετ, είχε σημαντική προσφορά και στην Εθνική ομάδα με την οποία μέτρησε 53 συμμετοχές και 144 πόντους. Το 1979 μάλιστα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τόσο στους Βαλκανικούς όσο και στους Μεσογειακούς αγώνες κόντρα στη Γιουγκοσλαβία.

 

Ακόμη και όταν ήταν ακόμη εν ενεργεία αθλητής φαινόταν πως η προπονητική θα ήταν η φυσική συνέχεια για τον Μηνά Γκέκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 1993-94 όταν αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό, έκανε ουσιαστικά το προπονητικό ντεμπούτο του σε παιχνίδι με τον Μίλωνα μετά την απομάκρυνση του Ζέλικο Παβλίσεβιτς και πριν αναλάβει τους “πράσινους” ο Κώστας Πολίτης. Δούλεψε στην ΑΕΚ ως συνεργάτης των Τζούροβιτς και Σούμποτιτς τη σεζόν 1996-97 και τη διετία 1997-99 πανηγύρισε δύο Πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό ως συνεργάτης του “Πίξι”. Δούλεψε όμως και ως πρώτος προπονητής στον Έσπερο, στον Απόλλωνα Πάτρας, στον Παπάγου, στον Πανιώνιο και τον Κολοσσό.

Στις 25 Ιανουαρίου 2010, η ΚΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε την πρόσληψή του, στην θέση του Αργύρη Πεδουλάκη.[5] Ένα χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου 2011 ο Γκέκος υπέβαλε την παραίτησή του στη διοίκηση της ΚΑΕ εξαιτίας της κακής αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας.[6]

 

Η «ταυτότητα» του Μηνά Γκέκου!

 

Μηνάς Γκέκος

Γενικές πληροφορίες

Γέννηση

7  Νοεμβρίου 1959
Κωνσταντινούπολη

Χώρα πολιτογράφησης

Ελλάδα

Ύψος

187 εκατοστόμετρο

Βάρος

88 χιλιόγραμμο

Εκπαίδευση και γλώσσες

Ομιλούμενες γλώσσες

Νέα ελληνική γλώσσα

Πληροφορίες ασχολίας

Ιδιότητα

προπονητής καλαθοσφαίρισης
καλαθοσφαιριστής

Περίοδος ακμής

1975 – 1995

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΙΣΟΔΟΣ