Μια ιστορία 86, ολόκληρων, χρόνων, ένας σύλλογος, ο οποίος με προσφυγικό…άρωμα προσφέρει ,διαχρονικά, άφθονες συγκινήσεις στο κοινό του, ένα σωματείο με ιδιαίτερη διαδρομή, η οποία θα παραμείνει, ανεξίτηλα, χαραγμένη στη μνήμη του κόσμου στο βάθος των αιώνων. Ποιος άλλος από τον Αμπελακιακό Σ.Φ.Α.Σ 1937, ο οποίος γεννήθηκε στον τόπο στον οποίο αναπτύσσονταν, διαρκώς, τα αμπέλια, γι’ αυτό έλαβε και το αντίστοιχο όνομα από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες οι οποίοι είχαν αφιχθεί στο νησί της Σαλαμίνας.

‘Έκτοτε, ο Αμπελακιακός χάρισε πολλές διακρίσεις στους υποστηρικτές του και εν έτη 2023, έχει ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο με μια πλούσια «γκάμα» παραστάσεων στον αθλητικό χάρτη, για τις οποίες δικαιούται να περηφανεύεται κάθε φίλος του.

Περισσότερες, όμως, πληροφορίες για τον ιστορικό σύλλογο μπορεί να βρει κάποιος μέσω της υπέροχης ιστοσελίδας του σωματείου,  https://ampelakiakos.gr/ τις οποίες αναδημοσιεύει, παρακάτω, το www.planetface.gr

«Από το 1937 μέχρι σήμερα παραμένει ενεργό αθλητικό κύτταρο στη ζωή της Σαλαμίνας ο Αμπελακιακός. Όπως “μαρτυρά” το όνομά του, η έδρα είναι στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. Η αρχική ονομασία του οικισμού ήταν Αμπελάκι λόγω του μεγάλου αριθμού αμπελιών και το σήμα της ομάδας είναι το αμπελόφυλλο.

Ξεκινώντας το μακρινό 1937 έτος ίδρυσης της ομάδας μας θα αναφερθούμε σε στοιχεία που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Η κοινωνική σύνθεση της περιοχής το έτος ίδρυσης του συλλόγου ήταν έμποροι στο επάγγελμα και ναυτικοί στην περιοχή δε είχε και πολλούς πρόσφυγες από την Μικρά Ασία που ήλθαν στην περιοχή Συνοικισμός το 1924. Μια περιοχή κοντά στο Αμπελάκι Σαλαμίνας.

Θα πρέπει ότι το ρεύμα της εποχής ήταν η ίδρυση αρκετών σωματείων που πρόσφεραν αθλητική διέξοδο και ψυχαγωγία στους νέους της εποχής, ενώ η πλούσια αθλητική παράδοση και εμπειρία των Μικρασιατών προσφύγων, μπόλιασε ευεργετικά τις προσπάθειες αυτές. Στη Σαλαμίνα καταγράφεται η ίδρυση του Προσφυγικού Οικισμού Αμπελακίων, που συστάθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν οι “τυχεροί”, καθώς στο νησάκι του Άη Γιώργη, μεταξύ Σαλαμίνας και Περάματος, που λειτουργούσε σαν χώρος καραντίνας – λοιμοκαθαρτήριο, αρκετοί Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν σοβαρές ασθένειες λόγω της μακρόχρονης ταλαιπωρίας και της κακής διαβίωσης, έχασαν τη ζωή τους χωρίς να προλάβουν να ριζώσουν στη νέα πατρίδα.

Το 1937 μια ομάδα εμπόρων σκέφτηκαν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο στην περιοχή των Αμπελακίων. Η ιδρυτική ομάδα απαρτιζόταν από τους: ΒΛΑΧΟ ΝΙΚ., ΓΚΟΥΜΑ ΗΛΙΑ, ΣΙΜΟ ΠΕΡΙΚΛΗ, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΗ, ΤΡΟΥΠΟΣΚΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ. Αυτοί ήταν και το πρώτο Δ.Σ του συλλόγου που τον ονόμασαν «ΑΜΠΕΛΑΚΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» που για συντομία σήμερα αναφέρεται σαν ΑΜΠΕΛΑΚΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Α.Σ. Τα χρώματα της ομάδας καθορίστηκαν από την αρχή σε κόκκινο και άσπρο το δε έμβλημα της ήταν το αμπελόφυλλο με το όνομα γύρο από αυτό. Το σήμα της ομάδας μας παραμένει το ίδιο έως σήμερα.

Ο Αμπελακιακός σήμερα διατηρεί ενεργά τμήματα ποδοσφαίρου και ρυθμικής γυμναστικής. Επίσης η ομάδα διαθέτει αίθουσα ρυθμικής γυμναστική 300τμ όπου στεγάζει και τα γραφεία της προσφορά ενός παλαιού προέδρου της του κυρίου Μπίλλια Δημήτριου”.

Αποτελεί μέλος της Ε.Π.Σ. Πειραιά και έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Αμπελακίων. Στο παρελθόν ο σύλλογος διατηρούσε εκτός του ποδοσφαίρου και τμήματα τεχνικής κολύμβησης και πετοσφαίρισης.

Ο Αμπελακιακός από την ίδρυσή του έδινε πλήθος φιλικών αγώνων σαν ανεξάρτητο ποδοσφαιρικό σωματείο. Το 1946 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 174, εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά και από τη σεζόν 1946-47 ξεκινά η επίσημη αγωνιστική του δράση, αγωνιζόμενος έκτοτε ανελλιπώς στα πρωταθλήματα του Πειραιά. Έπειτα από πολλά χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες τις Ε.Π.Σ. Πειραιά, τη σεζόν 1972-73 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία, έχοντας κατακτήσει την προηγούμενη το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να αγωνίζεται στις κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Τη σεζόν 2008-09 κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Β΄ Κατηγορία και από τη σεζόν 2009-10 αγωνίζεται ανελλειπώς στην Α΄ Κατηγορία.

Τη σεζόν 2017-18 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας, για πρώτη φορά στην ιστορία του και κέρδισε την ιστορική άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Πρώτος αγώνας στην ιστορία του Αμπελακιακού στην Γ’ Εθνική ήταν εντός έδρας στις 7 Οκτωβρίου 2018 με αντίπαλο τον Ατρόμητο Πειραιώς, όπου πήρε την ιστορική νίκη με 2-1. Κατά την πρώτη του παρουσία στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής την περίοδο 2018-19, τερμάτισε στη 10η θέση σε σύνολο 13 ομάδων του 5ου ομίλου και υποβιβάστηκε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, όπου αγωνίζεται από την περίοδο 2019-20. Το 2020 ο Αμπελακιακός προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του κυπέλλου Ε.Π.Σ. Πειραιά, καθώς απέκλεισε τον Ερμή Κορυδαλλού επικρατώντας με 1-4 εκτός έδρας στον 1ο αγώνα και με 2-1 εντός έδρας στον 2ο αγώνα της ημιτελικής φάσης.

Στην πιο σύγχρονη εποχή η ομάδα έχει να επιδείξει αρκετές επιτυχίες. Από το 1984 διαθέτη μια από τις καλύτερες ακαδημίες του νησιού που έβγαλε ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα σε μεγάλους συλλόγους και μεγαλύτερες κατηγορίες.

Αυτοί ήταν:
1) Μάμμης Ιωάννης (Ολυμπιακός, Αιγάλεω)
2) Λαλούσης (Αιγάλεω)
3) Πιλάβης (Αιγάλεω)
4) Μαγιάτης (Αιγάλεω)
5) Ραπτόπουλος (Αίας Σαλαμίνας Β΄Εθνική)

**Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νάσο Μπράτσο για την Έρευνα -επιμέλεια του αφιερώματος:  Αμπελακιακός Σαλαμίνας 1937: Δημιουργικός «έφηβος» ηλικίας 84 ετών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί και εκπροσωπεί το αθλητικό σωματείο και αποφασίζει για τα θέματα διοίκησης και διαχείρισης καθώς και για ό,τι αφορά την εν γένει επιδίωξη του σκοπού του σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου και του καταστατικού του και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τη διαχείριση των υποθέσεων του αθλητικού σωματείου, οφείλουν να καταβάλλουν την επιμέλεια που επιδεικνύουν στις δικές τους υποθέσεις

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:

  • Ραπτόπουλος Στυλιανός – Πρόεδρος
  • Βλαχάκης Κωνσταντίνος – Αντιπρόεδρος
  • Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος – Γεν. Γραμματέας
  • Παπαθεοχάρης Νίκος -Ειδ. Γραμματέας
  • Σκαρλατίνης Ιωάννης – Ταμίας
  • Φαφούτης Κωνσταντίνος – Γενικός Αρχηγός ‘Α
  • Ιλάνογλου Ηλίας – Γενικός Αρχηγός ΄Β
  • Μπακιρτζής Παντελεήμων – Δημόσιες Σχέσεις
  • Λαθουράκης Ιωάννης – Δημόσιες Σχέσεις και Δημιουργικού
  • Ροιδοδήμος Θεόδωρος –  Φροντιστής Αντρικού
  • Κωστομοίρης Μάριος – Υπεύθυνος Υποδομών
  • Γερολυμάτος Φώτης – Μέλος
  • Λορετζάκης Άρης – Μέλος
  • Αρακάς Βαγγέλης – Μέλος
  • Βάττης Ανδρέας – Μέλος
  • Κούμαρης Γιώργος – Μέλος
  • Ντάγκας Βαγγέλης-  Μέλος

 

 

ΕΙΣΟΔΟΣ